Μπορείτε να ακούσετε το άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο στο νέο μου podcast εδώ
안녕~! Τελευταία βλέπουμε πως τα κορεάτικα καλλυντικά γίνονται όλο ένα και πιο γνωστά στην Ελλάδα, και ίσως κάποιοι από εμάς (χμ χμ) θέλουμε να μάθουμε λίγες παραπάνω πληροφορίες για το πώς και πότε ξεκίνησαν τα καλλυντικά στην Κορέα. Κάποιες από τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα, βασίζονται σε ένα βιβλίο από το 1809, το Gyuhap Chongseo η γυναικεία εγκυκλοπαίδεια αλλιώς, το οποίο περιέχει οδηγίες για τα πάντα σχετικά με ρούχα και υφάσματα, την ετοιμασία φαγητού και αλκοόλ, το πώς να κρατήσεις ένα σπίτι, να μεγαλώσεις παιδιά, φάρμακα, ακόμα και προσωπική φροντίδα, περιποίηση προσώπου και εικονογράφιση 10 σχημάτων φρυδιών (τα φρύδια ήταν σημαντικά τότε) να σημειωθεί ότι αυτός που έγραψε το βιβλίο ήταν γυναίκα και μάλιστα από τις λίγες γυναίκες συγγραφείς της εποχής. Οπότε σήμερα θα πάμε πίσω στον χρόνο στην Εποχή Gojoseon aka αρχαία joseon.
Gojoseon
Είναι αβέβαιο πότε ξεκίνησε η εποχή, αλλά κράτησε μέχρι το 108 π.Χ. Εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διακοσμητικά για να δείξουν την τάξη τους ή θρησκευτικά σύμβολα. Το makeup ή η μόδα δεν ήταν το τρεντ. Η ιδέα της ομορφίας ήταν να έχεις λευκό δέρμα. Οι άνθρωποι του Μαντσου (σημερινή Β. Κορέα) έβαζαν λαρδί τον χειμώνα στο δέρμα τους για να αποφύγουν το κρυοπάγημα. Αυτό βοηθούσε και στο να μαλακώσει το δέρμα, άρα έχουμε και την αρχή της περιποίησης προσώπου.
Τα 3 βασίλεια (57 π.Χ-668 μ.Χ.)
Τα 3 βασίλεια είναι: Μπέκτζε, Σίλλα και Γκόγκουριο εδώ ξεκινούν τα καλλυντικά σιγά σιγά, με τους ανθρωπους να χρησιμοποιούν σκραμπ, λοσιόν και μελάνι φρυδιών.Μάλιστα η μόδα του makeup αναπτύχθηκε περισσότερο ξεκινώντας από αυτό το σημείο. Υπήρχε εστίαση στο λευκό και χωρίς κοκκινίλες δέρμα και στα γεμάτα, και κάπως τοξωτά φρύδια, αλλά όχι τόσο εξτρίμ όσο θα δεις στην Κίνα ( πάτα Tang dynasty eyebrows θα καταλάβεις τι εννοώ) Τα καλλυντικά ήταν χειροποίητα και αποθηκεύονταν σε πήλινα σκεύη. Δεν υπήρχε τρόπος να κρατηθούν φρέσκα οπότε έφτιαχναν λίγα κάθε φορά. Οι άνθρωποι του Γκόγκουριο είχαν επιρροές από την μόδα της Κίνας και είχαν σε εκτήμιση τα στρογγυλά πρόσωπα, λεπτά φρύδια και περίτεχνα χτενίσματα. Makeup φορούσαν τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί.
Το βασίλειο του Σίλλα είναι ευρέως γνωστό για το makeup και τους Hwarang ένα elite group νεαρών πολεμιστών, με πολύ καλή εκπαίδευση (πνευματικά) οι οποίοι ήταν γνωστοί για την ομορφιά τους και την εφαρμογή makeup (δείτε την ομόνυμη σειρά) το βασίλειο Σίλλα έγινε γνωστό για τα καλής ποιότητας καλλυντικά πούδρας.
Δυναστεία Γκόριο (918-1392 μ.Χ.)
Εδώ έχουμε την άνθιση των καλλυντικών. Να πούμε όμως πως οι κορεάτες ποτέ δεν μακογιάρονταν τόσο έντονα όσο οι μοδάτοι Κινέζοι, Ιάπωνες ή Ευρωπαίοι. Σε ένα βιβλίο βλέπουμε την εξής πρόταση “Στις κοπέλες του γκόριο δεν αρέσει να βάζουν πολλά πράγματα στο πρόσωπό τους και χρησιμοποιούν μόνο πούδρα. Δεν βάζουν χρώμα στα μάγουλα ή στα χείλη τους και ζωγραφίζουν τα φρύδια τους στο σχήμα φύλλου ιτιάς”.
Τα καλλυντικά τώρα αποθηκεύονται σε πράσινα πορσελάνινα δοχεία. Τα δοχεία αυτά αποθηκεύονταν σε ξύλινα κουτιά makeup τα οποία συχνά είχαν καθρέφτη στο καπάκι.
Πάμε να δούμε κάποια από τα πράγματα που χρησιμοποιούσαν στα 3 βασίλεια και στην δυναστεία Γκόριο, και από τι ήταν φτιαγμένα.
Το makeup έγινε τόσο γνωστό στο Γκόριο που πλούσιοι και φτωχοί το φορούσαν. Απλά, οι φτωχοί χρησιμοποιούσαν φθηνότερα υλικά, για παράδειγμα, το κάρθαμο ήταν ακριβό οπότε για να πετύχουν το κόκκινο χρώμα στα χείλη/μάγουλα, χρησιμοποιούσαν πράγματα όπως αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές. Τις έκοβαν και τις έβαζαν στα μάγουλα.
Κατά την περίοδο του Γκόριο υπήρχαν σχέσεις με την Κίνα, δυναστεία Υuan (Μογγολικη αυτοκρατορία). Το γκόριο πλήρωνε φόρους στην Κίνα, και για αυτό έπρεπε να στέλνει γυναίκες σαν “φόρο” στη Κινεζική αυλή. Έτσι και οι δυο χώρες υιοθέτησαν κουλτούρα, η μια από την άλλη. Το διακοσμητικό στο κεφάλι και οι 3 κόκκινες κουκίδες που βλέπουμε στους παραδοσιακούς γάμους της Κορέας είναι επιρροές από την Κίνα.
Εποχή Joseon (1392-1897)
Φτάσαμε στην αγαπημένη μου εποχή. Ενώ η μόδα άλλαζε γρήγορα στον δυτικό κόσμο, τα ιδεώδη ομορφιάς έμειναν τα ίδια στην δυναστεία αυτή. Κατά την περίοδο αυτή, έχουμε μπλε και λευκά πορσελάνινα δοχεία για τα καλλυντικά (θέλω πολύ ένα από τα βάζα στο σπίτι μου)
Ιστορικά κείμενα αναφέρουν την χρήση:
- toner από φυτά όπως αγγούρι, κολοκύθι κ.α
- λάδι καμέλιας και άλλα έλαια φυτών και ζώων για ενυδάτωση δέρματος και μαλλιών
- scrub από αλεσμένη ροβίτσα
- έλαια βερίκοκου και ροδάκινου για λάμψη
Οι γυναίκες ευγενικής καταγωγής άρχισαν να χρησιμοποιούν πούδρες που δείχνουν φυσικό το δέρμα, η μόδα ήταν αντιγραφή από τις κατώτερες τάξεις. Τόνοι ροδάκινου δημιουργούνταν με το να βάζουν κόκκινο πηλό, πέτρα ή ρίζα kudzu σε λευκές πούδρες. Τα καλλυντικά ήταν χειροποίητα, αλλά, μπορούσες να τα αγοράσεις από έμπορους που ταξίδευαν. Η κοινωνία και το κράτος ήταν βαριά επηρεασμένο από τον Κομφουκιανισμό, ο οποίος πίεζε για πιο απλό και συντηριτικό στυλ. Το makeup δεν ήταν ποτέ έντονο στην Κορέα, αλλά τώρα γίνεται ακόμα πιο διακριτικό. Χτένες, καθρέφτες, διακοσμιτικά για τα μαλλιά και στολίδια χρησιμοποιούνται αντί για makeup για το στάτους.
Τα περιποιημένα φρύδια συνέχισαν να είναι σημαντικά, όπως και το λευκό δέρμα. Το να έχεις λευκό και χωρίς κοκκινίλες δέρμα ήταν σημάδι καλής υγείας- μια ιδέα που επικρατεί και σήμερα στην Κορέα. Αυτό ακολουθεί την ιδέα του κομφουκιανισμού, ότι ένα υγειές σώμα είναι ένα όμορφο σώμα- μέσα και έξω. Το σώμα δεν συμβόλιζε μόνο την τάξη και την υγεία αλλά την ποιότητα και την καλοσύνη του ανθρώπου.
Και αφού το makeup δεν ήταν πια επιλογή να καλυψεις τις ατέλειες, η περιποίηση του προσώπου έγινε ακόμα πιο σημαντική για να δημιουργήσει καθαρό και λαμπερό δέρμα. Τα έλαια ροδάκινου ήταν πολύ σημαντικά και μάλιστα χρησιμοποιούνταν και μέθοδοι που ήταν επικύνδινες.
19-20 αιώνας
- Στα μέσα του 1800 η Κορέα αναγκάστηκε να ανοίξει σε ξένες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.
- όσο η χώρα προχωρούσε προς την βιομηχανοποίηση, η μαζική παραγωγή των καλλυντικών ξεκίνησε
- 1915-1930 το Bakgabun έγινε το πρώτο κορεάτικο προϊόν μαζικής παραγωγής. Περιείχε όμως μόλυβδο (πολύ τοξικό) οπότε το ’20-’30 ο κόσμος σταμάτησε να το αγοράζει όταν ασφαλέστερες επιλογές εμφανίστηκαν.
- 1920- Ιαπωνική κυριαρχία της Κορεατικής αγοράς καλλυντικών
- 1940 δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος
- 1950 Εμφύλιος Κορέας
- 1961 Το κράτος της Ν.Κορέας απαγορεύει την πώληση ξένων προϊόντων. Αυτό ανάγκασε τα Ιαπωνικά καλλυντικά να βγουν εκτός και έτσι η Κορεατική αγορά άνθισε και μεγάλωσε πολύ γρήγορα.
Αυτά!
Μπορείτε να με ακολουθήσετε στο ινσταγκραμ εδώ
with love,
TheMeanBrunette