안녕 안녕! Να η ερώτηση που δέχομαι και για την ακρίβεια, δεν μπορώ να την απαντήσω 100% για κάποιο λόγο, ίσως γιατί οι πληροφορίες είναι μπερδεμένες και δεν μπορώ να τις βάλω σε μια σειρά, ίσως γιατί συνήθισα την Κορέα αρκετά γρήγορα και εύκολα (είχα βοήθεια χεχε) και πλέον έχω την ίδια αντίδραση με την ερώτηση του πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα (κατά κάποιο τρόπο)
Πάμε να τα βάλουμε σε μια σειρά λοιπόν και να τα δούμε μαζί.
Καιρός
Είμαι από την Τρίπολη, οπότε συγκριτικά με άλλες περιοχές της Πελοποννήσου έχουμε κρύο (φυσικά δεν συγκρίνεται με την βόρεια Ελλάδα αλλά…) ο χειμώνας στην Κορέα είναι πολύ κρύος και πέφτει αρκετά κάτω από το μηδέν, φέτος ΕΥΤΥΧΩΣ ανακάλυψα ένα κολάν-καλσον με φλις από την μέσα πλευρά και σώθηκα! Το άλλο που μου έκανε εντύπωση ήταν πως ενώ η θερμοκρασία ας πουμε για παράδειγμα, ήταν -9 έλεγε πως η αίσθηση ήταν -13, αν φυσούσε κιόλας….
Όσο για το καλοκαίρι, οι θερμοκρασίες θα έλεγα είναι κοντά με της Ελλάδας, θα φτάσει 30-32 έχει όμως περίοδο των βροχών το οποίο από την μια είναι καλό γιατί καθαρίζει τον αέρα από την άλλη είναι ανυπόφορο! Ειδικά το 2020 το παράκανε με την βροχή. Ένα άλλο άσχημο είναι και η τρελή υγρασία που κάτω από 97% δεν θα πέσει..όσες έχετε σγουρό μαλλί και έρθετε καλοκαίρι στην Κορέα θα υποφέρετε…..Πολλά δάκρια χύθηκαν το καλοκαίρι χωρίς πλάκα, μέχρι που ο αγανακτησμένος σύζυγος πρότεινε να κάνω μόνιμη ισιωτική στα μαλλιά (happy wife happy life) Το καλοκαίρι λοιπόν, καθόλου πλάκα αν μένεις στην Κορέα. Κάτι τελευταίο, που δεν ξέρω αν πάει στην κατηγορία καιρός, αλλά, η Κορέα δεν έχει αλλαγή ώρας όπως εμείς, και νυχτώνει από τις 18.00 χειμώνα-καλοκαίρι, λίγο εκνευριστικό ειδικά αν δουλεύεις γιατί πας πρωί και φεύγεις βράδυ. Από την άλλη όμως το βράδυ είναι τέλειο να βγεις!
Κουλτούρα
Νομίζω μετά την Ελλάδα, η Κορέα είναι η χώρα που έχω δει με τόσες πολλές καφετέριες. Όπως εμείς, έτσι και οι κορεάτες λατρεύουν να πηγαίνουν στα καφέ να κάθονται και να συζητούν, ωστόσο αυτό δεν γίνεται στα εστιατόρια, εκεί πας τρως φεύγεις επόμενος. Ακόμα δεν έχω καταλάβει πως γίνεται να διαβάζεις σε ένα καφέ, εγώ πάντως μόνο διάβασμα δεν θα έκανα. Επίσης στην Κορέα η ηλικία είναι το παν. Η ηλικία θα αλλάξει τον τρόπο που θα μιλήσεις σε κάποιον και που θα σου μιλήσουν. Ξέρω, ότι και εμείς μεγαλώσαμε με το μότο “σεβασμός στους μεγαλύτερους” αλλά πόσες φορές μικρότερα παιδιά μας έβγαλαν γλώσσα; (σοκ)
Ω! επίσης στο θέμα ραντεβού, στην Κορέα υπάρχει κάτι που το λέμε ghosting δηλαδή, μπορεί να γνωρίσεις κάποιον/κάποια να πηγαίνει καλά και ξαφνικά να μην σου ξαναστείλουν μήνυμα, αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρονται, μπορεί και να τα “έχεις” με κάποιον και ξαφνικά να μην σου ξαναστείλει, ναι, σημαίνει πως χωρίσατε. Δεν ξέρω αν κάνουν και το ίδιο στην Ελλάδα (τα έχω ακούσει πάρα πολύ στην κοινότητα των ξένων αυτά)
Στο φαγητό
Για το φαγητό, νομίζω στην Ελλάδα και με 2.5 ευρώ τρως ένα πιτόγυρο και είσαι εντάξει η Κορέα είναι λίγο πιο ακριβή σε αυτά τα φαγητά (μακαρονάδες πίτσες) επίσης, αν πας σε ένα εστιατόριο που έχει νουντλς, θα έχει μόνο νουντλς, δηλαδή δεν μπορείς να πεις α! δεν τρώω νουντλς θα πάρω μια σαλάτα γιατί κάνω δίαιτα, έχει μόνο πιάτα με νουντλς τέλος. Το κάθε εστιατόριο έχει συγκεκριμένα και λίγα πιάτα. Και δεν υπάρχουν σερβιτόροι, στα περισσότερα μαγαζιά πας, κάθεσαι, σου φέρνουν τον κατάλογο με το τι θες, και μετά τους καλείς με ένα κουδουνάκι που υπάρχει στο τραπέζι, μια προσθήκη, στα καφέ δεν έχουν σερβιτόρους επίσης, είναι όλα self service και είναι και πιο γρήγορο.
Όσο για τα ίδια τα φαγητά, αν μιλάμε για έξω, θα είναι δύσκολο να βρεις πιάτα βιγκαν, ή πιάτα που να μην έχουν ζάχαρη (δυστυχώς όλες οι συνταγές έχουν ζάχαρη, από όσες έχω δει)

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Δεν έχω να κάνω κάποια σύγκριση στο συγκεκριμένο γιατί ουσιαστικά οι περισσότερες πόλεις εκτός Αθήνας δεν έχουν κάτι εκτός από λεωφορείο, οπότε θα μιλήσω μόνο για την Κορέα. Τα ΜΜΦ είναι πολύ φθηνά, και στην Σεούλ δεν χρειάζεσαι καν αυτοκίνητο. Μπορείς να πας παντού με το μετρό ή τα αστικά λεοφωρεία και τα τρένα. Προσοχή όμως στις ώρες αιχμής, γίνεται χαμός ειδικά στις γραμμές 2 και 9 (έχω χάσει μετρό και μετρό γιατι δεν χωρούσε άλλους)
ΜΟΔΑ
Η μόδα στην Κορέα αλλάζει πολύ γρήγορα, και ό,τι βγαίνει οι κορεάτες θα τρέξουν να το αποκτήσουν, για αυτό τους βλέπετε όλους με μακρια καφέ μπουφάν ή με ίδια μαλλιά. Φέτος το φθινώπορο πχ έβλεπες παντού εκρού καπαρντίνες. ΠΑΝΤΟΥ. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι πως εμείς δείχνουμε το πάνω μέρος του σώματός μας, φοράμε αμάνικα ή βαθύ ντεκολτέ, ενώ στην Κορέα προτιμούν να καλύπτουν το πάνω μέρος και να φοράνε πολύ πολύ κοντές φούστες και να δείχνουν τα πόδια τους (plot twist οι φούστες έχουν σορτς από μέσα για ευνόητους λόγους)

Ομορφιά
Στην ομορφιά το έχουν παει σε άλλο επίπεδο! Εκτός από την πληθώρα καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης, υπάρχουν τόσες κλινικές που κάνουν θεραπείες προσώπου, που δεν έχω ξανα ακούσει (ίσως γιατί δεν με ενδιέφερε τότε) για να έχεις λαμπερό δέρμα όπως οι κποπ αστέρες.

Φίλοι
χμ, δυστυχώς οι φίλοι από την χώρα μας δεν είναι ποτέ το ίδιο με φίλους που θα κάνεις σε άλλες χώρες, δεν θα μπορέσεις να μοιραστείς τα ίδια πράγματα, ίσως και λόγω διαφορετικής κουλτούρας, και κάποιοι κορεάτες απλά ενδιαφέρονται στο γεγονός ότι είσαι ξένος οπότε θέλουν να φανούν κουλ ή να εξασκήσουν τα αγγλικά τους μαζί σου. Δεν λέω ότι δεν μπορείς να κάνεις φίλους στην Κορέα, κορεάτες μπορείς αλλά με τον καιρό καταλαβαίνω περισσότερο το ότι δεν μπορείς να πεις τα ίδια και να κάνεις κα τα ίδια αστεία που θα έκανες με τους φίλους που έχεις τώρα. Αφήστε που και με τα χρόνια γίνεσαι και πιο επιλεκτικός με ποιον κάνεις παρέα.
Χαμηλή εγκληματικότητα
Ένα πράγμα που λατρεύω στην Κορέα, είναι το ότι μπορώ να αφήσω τα πράγματά μου παντού ή να περπατάω άνετη μέχρι αργά χωρίς να έχω το στρες ότι κάποιος μπορεί να μου κλέψει κάτι. Επίσης η αστυνομία παίρνει τα πάντα στα σοβαρά αν αναφέρεις κλοπή ή δυσφήμιση. Θυμάμαι μου έλεγε ένας φίλος μου στην Κορέα, πως κάποιος έχασε ένα ρολόι, όχι μεγάλης αξίας, παρ´όλα αυτά η αστυνομία βγήκε να το ψάξει. Είναι ασφαλές λοιπόν το να ζήσεις στην Κορέα (σίγουρα υπάρχουν και κακόφημες περιοχές όπως παντού αλλά στο μεγαλύτερο μέρος είναι αρκετά ασφαλές σε σχέση με άλλες χώρες τις Ευρώπης ή την Αμερική)
Ρατσισμός
Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το κομμάτι δεν έχω κάτι να πω, δεν ένιωσα ρατσισμό στην Κορέα, έχω ακούσει όμως πολλά από άλλους ξένους φίλους που είτε είναι έγχρωμοι ή έχουν παραπανίσια κιλά. Προσωπικά όμως δεν έχω βρεθεί σε κάποιο περιστατικό. Αυτό που έχω να πω είναι πως λόγω της κατάστασης με τον ιο, δυστυχώς η ξενοφοβία πήρε μεγάλες διαστάσεις, οπότε στο μετρό δεν θα καθόταν κανείς δίπλα σου γιατί είσαι ο “ξένος” αν ήμουν με τον άντρα μου όλα καλά, αλλά μόνος, όχι, κανείς δεν θα καθόταν δίπλα σου. Από την μια αυτό με εκνεύριζε, από την άλλη όμως σκέφτηκα πως και εμέις στην Ελλάδα κάνουμε τα ίδια στους ξένους..
Εν κατακλείδι οι εμπειρίες μου δεν μιλάνε για όλους, οπότε δεν χρειάζεται να τα πάρετε όλα αυτά τοις μετρητοις, ο κάθε ένας έχει διαφορετικές εμπειρίες φυσικά.
μπορείτε να με ακολουθήσετε στο ινσταγκραμ εδώ
τα λέμε!
with love,
TheMeanBrunette