Μυθικά πλάσματα της Κορέας (μέρος 2)

Inmyeonjo 인면조

Αν είχατε δει τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2018 στην Pyeongchang, θα θυμάστε αυτό το τεράστιο πουλί με ανθρώπινο πρόσωπο. Αυτό το τεράστιο πλάσμα ονομάζεται Ινμιοντζο, και σύμφωνα με θρύλους που έχουν προέλευση από τον βουδισμό, τοπλάσμα έχει σώμα πουλιού και πρόσωπο ανθρώπου, ζει χιλιάδες χρόνια και συμβολίζει την ειρήνη και την μακροζωία. Το ινμιοντζο βρέθηκε σε τοιχογραφίες τάφων του γκόγκουριο στον Deokheung-ri στην Νότια Κορέα. Αμέσως μετά την τελετή των ολυμπιακών το πουλί αυτό έγινε viral και φιγούραρε σε μεγάλες μηχανές αναζήτησης στην Κορέα, συμπεριλαμβανόμενου του NAVER.

Bonghwang 봉황

Το μπονγκχουάνγκ είναι ένα μυθικό πουλί της ανατολικής Ασίας, και λέγεται πως έχει κυριαρχία στα υπόλοιπα πουλιά. Στην Κορέα, αυτό το πουλί εμφανίζεται ως βασιλικό έμβλημα και πρόσφατα ως προεδρικό έμβλημα. Επίσης υπάρχει ένα άγαλμά του στο Cheong Wa Dae. Όσο για την εμφάνισή του, Το πουλί αυτό έχει το ράμφος κόκορα, το πρόσωπο χελιδονιού, το μέτωπο πουλερικού, λαιμό φιδιού, στήθος χήνας, πλάτη χελώνας, πόδια γερανού και ουρά ψαριού, ενώ άλλες εκδοχές λένε για φτερά παγωνιού, πάπια Πεκίνου κτλ. Επίσης κάθε μέρος του σώματος του Μπονγκχουανγκ έχει μια σημασία, Το στήθος σημαίνει καλοσύνη, τα φτερά το δίκιο, η πλάτη την ευγένεια το κεφάλι αντιπροσωπεύει το ηθικό ιδανικό και η κοιλιά την καλοσύνη.

Samjoko 삼족오

Άλλο ένα πουλί, το σαμτζοκο, ένα κοράκι με 3 πόδια, το οποίο κατά την περίοδο Γκογκουριο ήταν ένα σύμβολο του ήλιου. Οι άνθρωποι του Γκοκουριο πίστευαν πως αυτό το κοράκι ζει στον ήλιο, ενώ στο φεγγάρι ζούσε μια χελώνα. Ακόμα, θεωρούνταν σύμβολο δύναμης και ήταν ανώτερο ακόμα και από τον δράκο και το bonghwang. Στην σημερινή Κορέα, το κοράκι με τα 3 πόδια ήταν ένα από τα σύμβολα υπό συζήτηση για να αντικαταστήσουν το bonghwang στην Κορεάτικη σφραγίδα, επίσης, υπάρχουν αρκετές κορεάτικες εταιρίες που χρησιμοποιούν το σαμτζοκο ως έμβλημα, ομοίως και η ποδοσφαιρική ομάδα Jeonbuk Hyundai Motors FC.

Daltokki 달토끼

Ένα χαριτωμένο πλάσμα, που το ακούμε κοντά στο Τσούσοκ, είναι ο λαγός του φεγγαριού. Όταν έχει πανσέληνο, υπάρχει ένα σχήμα στο φεγγάρι που μοιάζει με λαγό που φτιάχνει rice cakes (ασιατικό κέικ ρυζιού από κολλώδες ρύζι). Η κορεατική ιστορία έχει ως εξής: Κάποτε σε ένα χωριό ζούσε μια αλεπού μια μαϊμού και ένα κουνέλι. Μια μέρα ο Αυτοκράτορας του ουρανού, ήθελε να δει ποιο ζώο είναι πιο πιστό σε αυτόν, έτσι μεταμφιέστηκε σε ζητιάνο, κατέβηκε στην γη και ζήτησε από τα ζώα να του φέρουν κάτι να φάει. Η αλεπού γύρισε με ένα ψάρι, η μαϊμού με φρούτα και το κουνέλι που ήταν μικρό μπόρεσε να φέρει μόνο λίγα χορτάρια. Νροπιασμένο που δεν μπορούσε να φέρει κάτι καλύτερο, άναψε τα χόρτα σε μια φωτιά και έπεσε στις φλόγες να προσφέρει τον εαυτό του σαν γεύμα για τον ζητιάνο. Αυτή η πράξη έκανε τον αυτοκράτορα να βάλει το κουνέλι ως φύλακα του φεγγαριού και το κύκλωσε με καπνό ώστε να θυμίζει τον ευγενικό θάνατο του κουνελιού.

Πηγές: inmyeonjo Bonghwang Samjoko Daltokki

Για τις φωτογραφίες μπορείτε να κάνετε κλικ επάνω ώστε να δείτε τις πηγές

Άρθρο: Άρτεμις Δρούλια

Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και οι συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας