Χθες βράδυ, διάβαζα για τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ αρχαίας Ελλάδας και Κίνας, και μετά ήμουν περίεργη να μάθω, εκείνη την εποχή, τι ήταν η Κορέα; Γνωρίζω μέχρι την εποχή των 3 βασιλείων (Κόγκουριο Μπέκτζε Σίλλα) αλλά τι ήταν πριν από αυτό;
Πριν από αυτά, υπήρχε το Κοτζόσεον (Αρχαίο Τζόσεον). Σύμφωνα με το Σαμγκουκ γιούσα ( 삼국유사) το βιβλίο της ιστορίας των 3 βασιλείων, το Κοτζόσεον, ιδρύθηκε το 2333 π.Χ από τον Ντάνγκουν (단군) απόγονο του πρίγκιπα του ουρανού Χουάνουνγκ και της γυναίκας-αρκούδας Ούνγκιο.
Κατά τον μύθο, ο βασιλιάς του ουρανού Χουάνινγκ, είχε έναν γιο τον Χουάνουνγκ, ο οποίος ήθελε να ζήσει στην γη. Ο πατέρας του συμφώνησε και διάλεξε για τον γιο του το βουνό Τέμπεκ (Σημερινό βουνό Μπέκντου στην Βόρεια Κορέα) για να μείνει, και του έδωσε 3 σφραγίδες εξουσίας. Ο θεός κατέβηκε στην γη μαζί με 3,000 ακόλουθους μαζί με τον Αφέντη του αέρα (Πούνγκμπεκ) τον αφέντη της βροχής (ούμπεκ) και τον αφέντη για τα σύννεφα (ούνσα). Ο Χουάνουνγκ έχτισε μια πόλη με το όνομα Άσανταλ (Και εδώ είναι που σκέφτηκα πως η σειρά Arthdal chronicles είναι εμπνευσμένη από αυτή την ιστορία). Και από το βουνό, ο θεός μοίραζε στους ανθρώπους στοιχεία ζωής όπως κουλτούρα, γεωργία, καλό και κακό, αρρώστιες, όριο ζωής.
Μια μέρα, μια αρκούδα και ένας τίγρης, ήρθαν στο βουνό για να προσευχηθούν να μεταμορφωθούν σε ανθρώπους, και ο θεός συμφώνησε με τον όρο να μείνουν σε μια σπηλιά για 100 μέρες και τους έδωσε λεβιθόχορτο και 20 σκελίδες σκόρδο με τα οποία θα έπρεπε να ζήσουν στην σπηλιά. Τα ζώα συμφώνησαν, όμως η τίγρης τα παράτησε και έμεινε μόνο η αρκούδα μετά από μέρες μεταμορφώθηκε σε γυναίκα την Ούνγκιο. Αργότερα, ο Χουάνουνγκ παντρεύτηκε την Ούνγκιο και έκαναν έναν γιο, τον Ντάνγκουν.

Παρ’ όλο που αυτή η ιστορία, θεωρείται ένας μύθος, πιστεύεται πως είναι μια μυθική παρουσίαση ιστορικών γεγονότων της ίδρυσης του Κοτζόσεον. Η γέννηση του Ντάνγκουν ίσως να συμβολίζει τον ερχομό της εποχής του χαλκού στην Κορέα. Η αρκούδα μπορεί να αντιπροσωπεύει τον σαμανισμό και τα τοτέμ ζώων από φυλές που ήρθαν από την μέση ανατολή στην Κορεατική χερσόνησο, ενώ η τίγρης να αντιπροσωπεύει τους Κορεάτες. Κάποιοι ιστορικοί λένε πως η τίγρης και η αρκούδα ήταν δυο φυλές, Μια επιδρομιτική φυλή που λάτρευε τον ουρανό της εποχής του χαλκού, και μια ιθαγενής φυλή που λάτρευε την αρκούδα της νεολιθικής εποχής, που οδήγησε στην ίδρυση του Κότζοσεον, ενώ άλλοι ιστορικοί λένε πως το όνομα Ντάνγκουν Γουάνγκ γκομ είναι ένας τίτλος που τον έχουν οι πετυχημένοι αρχηγοί του Κοτζόσεον.
Συντάκτρια άρθρου: Δρούλια Άρτεμις
Πηγές: εδώ
Η Πρεσβεία της Κορέας δεν είναι υπεύθυνη για την εγκυρότητα του περιεχομένου και οι απόψεις και οι συστάσεις που διατυπώνονται αντιπροσωπεύουν τα εμπλεκόμενα άτομα και δεν αποτελούν άποψη ή σύσταση της Πρεσβείας της Κορέας