𝐻𝑜𝓊𝓈𝒾𝓃𝑔 𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓇𝑒𝒶

*english verison will be available soon*

Λοιπόν, βλέπω πολλούς που θέλετε να μείνετε στην Κορέα, και είπα να σας κάνω ένα intro σχετικά με τα σπίτια στην Σεούλ (φαντάζομαι όλοι που θέλετε να μείνετε θέλετε Σεούλ)

Πρώτα από όλα, η Κορέα δεν είναι Ευρώπη. Άρα, αυτό σημαίνει πως δεν μπορείτε να έρθετε και απλά να μείνετε ούτε να έρθετε για τουρισμό και να βρείτε κάποια δουλεία, καθώς είναι παράνομη η εργασία χωρίς βίζα εργασίας. Οπότε πρέπει ν πάτε πίσω στην χώρα σας και να κάνετε τα απαραίτητα χαρτιά για βίζα εργασίας, που αυτό σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να βρείτε μια δουλεία ( για να αποδείξετε ότι είστε κατάλληλοι για βίζα εργασίας) Εδώ να πω για όσους είναι Γερμανία (στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια βίζα) Υπάρχει η working holiday visa που σημαίνει ότι κάνετε ένα μικρό διάλειμμα από την δουλειά σας, και μπορείτε να έρθετε να μείνετε στην Κορέα για 1 χρόνο και μπορείτε να βρείτε και μια δουλειά (όχι πάνω από 18 ώρες την εβδομάδα όμως και συγκεκριμένου τύπου)

Τώρα, τα συστήματα ενοικίασης.

Jeonse

Αν έχετε πολλά λεφτά που κάθονται και δεν θέλετε να πληρώνετε ενοίκιο, αυτό είναι ενδιαφέρον

Με το σύστημα Τζόνσε, ουσιαστικά είναι το να πληρώσεις τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ένα τεράστιο ποσό “ντεπόζιτου” το οποίο συνήθως είναι το 50 με 80 τοις εκατό η τρέχουσα αξία αγοράς του σπιτιού , και με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να πληρωθεί κανένα ενοίκιο για τα επόμενα 2 χρόνια.

Ο Ιδιοκτήτης βάζει σε επένδυση αυτά τα χρήματα, και όταν φύγετε σας τα επιστρέφει και αυτός κρατάει τον τόκο. Αν δεν έχουν προκληθεί ζημιές κατά την διάρκεια διαμονής σας, παίρνετε πίσω όλο το ποσό, αλλιώς μέρος των χρημάτων σας θα πάνε για τις επισκευές.

τον τελευταίο καιρό όμως, αυτό το σύστημα δεν συμφέρει και τόσο μιας και τα επιτόκια της τράπεζας είναι χαμηλά.

Wolse

Σύστημα που γνωρίζετε, είναι το πιο συνηθισμένο στον κόσμο.

Αυτό το σύστημα θέλει ο ενοικιαστής να πληρώσει 2 ενοίκια μπροστά συν το μηνιαίο ενοίκιο, αφού δεν απαιτείται κανένα μεγάλο “ντεπόζιτο”, είναι το σύστημα που όλοι οι ξένοι προτιμούν, και αναγνωρίζεται πολύ τελευταία. Επίσης αν έχετε ένα μεγάλο ντεπόζιτο χρημάτων μπορείτε να διαπραγματευτείτε χαμηλότερη τιμή ενοικίου.

Half-Jeonse

Αυτό το σύστημα είναι μια μίξη τζόνσε και γόλσε. Η ιδέα είναι ότι ο ενοικιαστής μπορεί να διαπραγματευτεί να βάλει κάποιο “ντεπόζιτο” και όσο μεγαλύτερο είναι αυτό, τόσο μικρότερο θα είναι το ενοίκιο (το ντεπόζιτο το παίρνετε πίσω μόλις ξενοικιάσετε)

Αυτό το σύστημα και το σύστημα γόλσε έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, και το καλό είναι ότι μπορείτε να διαπραγματευτείτε τις τιμές με τον ιδιοκτήτη μιας και οι περισσότεροι είναι ανοιχτοί σε αυτό, αλλά καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιον που ξέρει κορεάτικα για αυτά.

Θα σας μιλήσω για τους τύπους σπιτιών που υπάρχουν, αλλά δεν μπορώ να βάλω τιμές ακριβώς γιατί πραγματικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που βρίσκεται το κάθε σπίτι. Ξέρω πως εκτός Σεούλ, είναι πιο νορμάλ οι τιμές, αλλά μέσα στην Σεούλ, ακόμα και η πιο μικρή γκαρσονιέρα είναι πανάκριβη σε σχέση με την Ελλάδα.

Διαμέρισμα

Το κόνσεπτ του διαμερίσματος εδώ, σημαίνει κάτι πολυτελές σε ψηλό μοντέρνο κτήριο, συνήθως χτισμένο από την Hyundai ή Lotte.

Τα διαμερίσματα σε σχέση με τους άλλους τύπους σπιτιών, έχουν πολύ μεγάλο χώρο το οποίο είναι πολυτέλεια για την Σεούλ. Κατά μέσω όρο, ένα διαμέρισμα είναι περίπου 100 τετραγωνικά. Έχουν 2 με 3 κρεβατοκάμαρες και κάποια είναι επιπλωμένα ( αν είναι επιπλωμένο είναι πιο ακριβό)

Τα περισσότερα κτήρια με διαμερίσματα είναι καινούργια, αλλά μπορείτε να βρείτε και παλαιότερα κτήρια. Γενικά, θα σκεφτείτε να μείνετε σε αυτόν τον τύπο, αν σκοπεύετε να μείνετε με την οικογένειά σας. Να δώσω ένα παράδειγμα ενοικίασης διαμερίσματος. Ντεπόζιτο 100 εκατομμύρια γουον (100 χιλ. δολάρια) με μηνιαίο ενοίκιο 10 εκ. γουόν (10 χιλ δολάρια) στην Σεούλ.

Γκαρσονιέρες

η μικρότερη εκδοχή του διαμερίσματος. Οι περισσότερες είναι σε κτήρια τον 10 ορόφων σε καινούργια κτήρια, τα οποία βρίσκονται κοντά σε σταθμούς μετρό. Μπορείτε να ενοικιάσετε ημιεπιπλωμένα με ψυγείο και κλιματιστικό. Οι γκαρσονιέρες είναι πολύ άνετες σχετικά με το ότι στα κτήρια υπάρχουν τα πάντα, μαγαζιά σούπερ μάρκετ, καφετέριες εστιατόρια, γυμναστήρια (κάποια στιγμή θα σας βγάλω βίντεο το δικό μας κτήριο να δείτε). Επίσης αυτού του τύπου ονομάζονται officetels εδώ και μπορείτε να τα δηλώσετε ακόμα και σαν χώρο εργασίας (γραφείο) και να δέχεστε νόμιμα τους πελάτες σας στο σπίτι σας (π.χ για νύχια)

Η τιμή για αυτά είναι περίπου 450-900 δολάρια με ντεπόζιτο 9,000 δολάρια

Βίλα

όχι αυτό που φαντάζεστε, στην Κορέα η βίλα είναι πιο μικρή από διαμέρισμα. Οι βίλες είναι σε κτήρια των 4 με 5 ορόφων και δεν έχουν ανσανσέρ. Δεν είναι σε καινούργια κτήρια όπως τα υπόλοιπα, αλλά έχουν χαρακτήρα, και είναι πολύ συχνά όταν φίλοι θέλουν να μείνουν μαζί. Τα μπάνια στις βίλες όμως είναι ενιαία, δηλαδή δεν υπάρχει χώρισμα μεταξύ του ντούς και του υπόλοιπου μπάνιου, οπότε θα κάνετε μπάνιο σε όλο το μπάνιο.

κόστος ενοικίασης βίλας 2χιλ δολάρια έως 5 χιλ δολάρια.

Goshiwon

Γκόσιγον..(αν έχετε δει το parasite) αυτός ο τύπος είναι ο πιο κοινός ανάμεσα σε φοιτητές και νέους, γενικά σε άτομα που δεν έχουν μεγάλα μπάτζετ. Είναι ο πιο μικρός χώρος διαθέσιμος για ενοικίαση στην Κορέα. Έχουν αρκετό χώρο για ένα κρεβάτι και ένα γραφείο, είναι πιο μικρό και από στούντιο, θα λέγαμε μέγεθος ντουλάπας. Δεν υπάρχουν παράθυρα και συνήθως είναι υπόγεια. Θα βρείτε πολλά στην Γκάγναμ ή στην Χόνγκντε, έχουν κοινόχρηστες κουζίνες και μπάνια. (κάποια έχουν δικό τους μπάνιο) και κάποια προσφέρουν δωρεάν νούντλς και ρύζι. Είναι πολύ φθηνά για ενοικίαση απο 89 δολάρια με 450.

Αυτά…..αν έχω και άλλες πληροφορίες για άλλους τύπους θα κάνω και δεύτερο μέρος….

Πείτε μου την γνώμη σας για αυτά που διαβάσατε! Επίσης όσοι δεν έχουν δει προηγούμενα άρθρα, μπορείτε να με ακολουθήσετε στο ίνσταγκραμ αν θέλετε να βλέπετε υλικό από Κορέα! εδώ

 

with love,

TheMeanBrunette