10 𝒦𝑜𝓇𝑒𝒶𝓃 𝓈𝓊𝓅𝑒𝓇𝓈𝓉𝒾𝓉𝒾𝑜𝓃𝓈

안녕~ Όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο, σήμερα θα πιάσουμε τις προκαταλήψεις ….ίσως έχετε ακούσει μερικές ή όλες ή και καμία…Ξεκινάω με τα πρώτα γενέθλια, που δεν το είχα στο μυαλό μου σαν προκατάληψη αλλά τελικά είναι…

  1. 돌잡이 Doljabi

Πριν πω για την προκατάληψη στα πρώτα γενέθλια, να σας πω πως τα πρώτα γενέθλια του μωρού είναι πολύ σημαντικά στην Κορέα μιας και παλιά τα μωρά πέθαιναν πρόωρα πριν τα πρώτα τους γενέθλια, και αφορμή για γιορτή. Ακόμα και σήμερα η γιορτή γίνεται με πολλούς συγγενείς και τα μωρά φορούν τα παραδοσιακά χάνμποκ( παραδοσιακή ενδυμασία Κορέας) Και κάπου εδώ έρχεται το Doljabi το οποίο είναι το αποκορύφωμα των γενεθλίων. Τοποθετούν το παιδί σε ένα τραπέζι το οποίο έχει διάφορα αντικείμενα τα οποία διαφέρουν από σπίτι σε σπίτι (συνήθως 6-8 αντικείμενα) αλλά έχουν την ίδια σημασία, και πιστεύεται πως ότι πιάσει στα χέρια του πρώτο το παιδί, καθορίζει την , μοίρα του, δηλαδή, εάν πιάσει το πινέλο ή ένα βιβλίο( ότι από τα δύο έχουν βάλει οι γονείς) σημαίνει πως θα είναι έξυπνο, εάν πιάσει τα λεφτά, θα έχει καλή ζωή και λοιπά.

Ρώτησα τον άντρα μου τι έπιασε και μου είπε το noodle που σημαίνει ότι θα ζήσει πολύ (αφού το νούντλ είναι μακρύ) εγώ πάλι λέω ότι είναι του φαγητού….

korean-traditional-holiday-doljanchi-baby-s-first-birthday-decoration-korean-traditional-holiday-doljanchi-birthday-173141108
το τραπέζι με τα αντικείμενα που θα κάτσει το μωρό

2. Κόκκινο μελάνι
Θέλετε να εκνευρίσετε έναν Κορεάτη; Γράψτε το όνομά του με κόκκινο μελάνι.( όχι μην το κάνετε) Οι θεωρίες είναι οι εξής: Στην Κορέα, στην εποχή Joseon με κόκκινο μελάνι γράφονταν τα ονόματα όσων είναι να πεθάνουν σε ένα βιβλίο που το έδιναν στους εκτελεστές για να το “κανονίσουν”. Επίσης, μια άλλη εκδοχή λέει πως , όταν ένας πρίγκιπας του joseon έκανε πραξικόπημα και έγινε βασιλιάς, έκανε μια λίστα καλεσμένων για να γιορτάσει στο παλάτι, όσοι καλεσμένοι δεν το υποστήριξαν στο πραξικόπημα είχαν τα ονόματά τους γραμμένα με κόκκινο…Μαντέψτε τι έπαθαν.Η πιο πιθανή θεωρία όμως είναι πως κατά την διάρκεια του κορεατικού πολέμου, τα ονόματα των θανόντων γράφονταν με κόκκινο μελάνι, οπότε δεν τους αρέσει να το βλέπουν (είναι η πιο πιθανή διότι σε χώρες όπως Κίνα Ιαπωνία και Κορέα, το κόκκινο θεωρείται τυχερό χρώμα από τους αρχαίους καιρούς)Πιστεύεται πως το να γράφεις με κόκκινο μελάνι το όνομα κάποιου είναι σαν να θέλεις να πεθάνει…Φυσικά τώρα με την πάροδο των χρόνων όλο και λιγότερες προκαταλήψεις είναι σε ισχύ, ωστόσο όταν είπα στον σύζυγό μου τι θα γίνει αν γράψω το όνομά του με κόκκινο στυλό, μου είπε να μην τολμήσω ή τουλάχιστον να μην το δει ποτέ (άνθρωπος της επιστήμης σου λέει μετά)

1_M0j40mDyoixEqpqVO0ofBg

3. Ο αριθμός 4
Αν έρθετε στην Κορέα σε κάποια κτήρια θα παρατηρήσετε στον ανελκυστήρα πως το 4 γράφεται με F (κάποιες φορές πάνε αμέσως στο 5) Ο λόγος για αυτό είναι ότι ο τρόπος που ακούγεται το 4 (Σά) ακούγεται το ίδιο με την Κορεατοκινεζική (sinokorean) λέξη για τον θάνατο (Σά) κανείς δεν θέλει να “πάει” στον θάνατο. Αν και πλέον τα καινούργια κτήρια απλά έχουν 4, για παράδειγμα στο δικό μας σπίτι είναι σαν 4, επίσης πλέον δεν το πιστεύουν πολλοί σήμερα.

img_8734
F αντί για 4 σε κορεάτικο ανελκυστήρα

4. Παπούτσια σαν δώρο
Ποτέ δεν κάνουν παπούτσια σαν δώρο στον/στην σύντροφό τους , γιατί σημαίνει πως θα φύγει μακριά. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει ο αποδέκτης να δώσει λίγα χρήματα σε αυτόν που κάνει το δώρο ώστε να μην θεωρηθεί σαν δώρο εφ’ όσον “πλήρωσες” να τα πάρεις….κάτι ανάλογο με τις κολόνιες στην Ελλάδα.

204ebf9bc2409196467c23f4c651cc7b
5. Μην κόβεις τα νύχια σου το βράδυ
Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς αυτήν την προκατάληψη…θα ήταν πολύ περίεργο αν κάποιος σήμερα το πίστευε, αλλά αυτή η προκατάληψη λέει πως δεν πρέπει να κόβεις τα νύχια σου το βράδυ γιατί θα έρθουν τα ποντίκια, θα τα φάνε και θα πάρουν την μορφή σου και θα σε αντικαταστήσουν….εμ..ναι

Colour-him-in-Step-10

6.Μην βάζετε τα ξυλάκια του φαγητού όρθια στο ρύζι.
Το να βάζεις τα chopsticks όρθια στο ρύζι θυμίζει αυτά τα αρωματικά στικς που ανάβουν για τα μνημόσυνα ή να τιμήσουν γενικά τον νεκρό, οπότε θεωρείται κακή τύχη.

generic-product7
7.Mην πλένετε τα μαλλιά σας την πρωτοχρονιά.
Η πρωτοχρονιά είναι μια ευκαιρία για καινούργια αρχή. Πιστεύεται πως το να λούσεις τα μαλλιά σου την πρωτοχρονιά, κάνει την τύχη σου να φύγει.Βέβαια δεν το κάμει κανείς αυτό.
8. Τα όνειρα με γουρούνια σημαίνουν χρήματα
Εάν κάποιος ονειρευτεί γουρούνια είναι καλός οιωνός. Στην Κορέα τα γουρούνια είναι σύμβολο γονιμότητας, επιπλέον, στα Κινέζικα η λέξη γουρούνι ακούγεται όπως ο νεφρίτης, οπότε το γουρούνι είναι συνώνυμο των πλουσίων.Επίσης το 1970 τα γουρούνια ήταν τόσο ακριβά που οι φοιτητές μπορούσαν να πληρώσουν τα δίδακτρά τους με την πώληση ενός γουρουνιού.

AW2193560_22

9. Όμορφο φαγητό, όμορφα παιδιά
Κάποιοι πιστεύουν πως το πώς μοιάζει το φαγητό που τρως, κατά κάποιο τρόπο συμβάλλει στο πώς θα μοιάζουν τα παιδιά σου.Για παράδειγμα, τα κομμάτια του kimbap στην μέση είναι πιο ωραία από τις άκρες, οπότε αν τρως τα μεσαία προφανώς τα παιδιά σου θα βγουν όμορφα,

cut-kimbab-recipe-1
kimbap (θα δώσω συνταγή κάποια στιγμή)

10. Να περπατήσεις στο τείχος του Deoksugung

Στην Κορέα πιστεύουν πως το να περπατήσει ένα ζευγάρι κοντά σε αυτό το τείχος σημαίνει πως θα χωρίσουν. Αυτή η προκατάληψη υπάρχει γιατί στο τέλος του τείχους παλιά, βρισκόταν το δικαστήριο για τα διαζύγια. Τώρα πλέον στεγάζεται εκεί το μουσείο τέχνης της Σεούλ.

goblin-2016-17-filming-location-episode-1-deoksugung-palace-stonewall-walkway-koreandramaland-b-1458x800

Και εδώ τελείωσε το τοπ 10 σας εύχομαι καλό υπόλοιπο και τα λέμε σύντομα με νέο άρθρο!! Αν σας άρεσε πατήστε το αστεράκι κάτω στο πόστ και περιμένω τα σχόλιά σας!!

with love,

TheMeanbrunette

you owe yourself the love that you so freely give to other people