𝒯𝓇𝒶𝓃𝓈𝓅𝑜𝓇𝓉𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃 𝒾𝓃 𝒮𝑒𝑜𝓊𝓁

Καλησπέρα! Σήμερα έχουμε μετακίνηση στην Σεούλ.Στην Κορέα δεν υπάρχει η επιλογή του εισιτηρίου στα μετρό (στα λεωφορεία μπορείτε να πληρώσετε και με μετρητά) και εφ’ όσον στα κινητά μας δεν υποστηρίζεται ακόμα από τις τράπεζες μας η πληρωμή μέσω NFC (αυτό που ακουμπάμε το κινητό επάνω σε μηχάνημα ανέπαφων συναλλαγών) τι μένει?

Εδώ έρχεται το T-money. Τι είναι τώρα αυτό,είναι ουσιαστικά κάποιες “smart” κάρτες που χρησιμοποιούνται για να πληρώνουμε το αντίτιμο μετακινήσεων,τόσο στην Σεούλ,όσο και σε άλλα μέρη της Κορέας όσο αναφορά το μετρό,τα λεωφορεία(εκεί χτυπάτε την κάρτα και μόλις μπείτε και όταν είναι να βγείτε) και σε κάποια ταξί (συνήθως λένε T-money απ’έξω)

pp
η δική μου T-money card

p

Επιπλέον,η κάρτα εκτός από την χρήση πληρωμής ναύλων,χρησιμοποιείται και σε ψιλικατζίδικα.

Το σύστημα αυτό ξεκίνησε στην Κορέα τον Απρίλιο του 2004 και μέχρι τον Αύγουστο του 2008 το χρησιμοποιούσε και η Μπουσάν στα λεωφορεία της.

Οι κάρτες αυτές κοστίζουν 2,500-4,000 γουόν και μπορείτε να τις βρείτε σε όλα τα ψιλικατζίδικα (τις ζητάτε ως T-money).Μπορείτε επίσης να τις βρείτε και σε κάποιους σταθμούς μετρό σε αυτόματους πωλητές,ωστόσο επειδή δεν θα τις βρείτε σε όλους,προτείνω τα ψιλικατζίδικα που ούτως ή άλλως υπάρχουν μέσα στο μετρό.

Τώρα πως μπορείτε να φορτίσετε την κάρτα? Πριν χτυπήσετε την κάρτα για να μπείτε στο μετρό θα προσέξετε δεξιά ή αριστερά κάποια μηχανήματα τα οποία έχουν οδηγίες στα κορεάτικα και στα αγγλικά για το πως να φορτίσετε την κάρτα.Αφού πρώτα πατήσετε να κάνετε φόρτιση και επιλέξετε το ποσό που θέλετε να βάλετε,βάζετε την κάρτα στο σημείο που σας δείχνει,είναι ένα σημείο που απλά την ακουμπάτε,όχι σε υποδοχή,και στην υποδοχή που υπάρχει βάζετε τα χρήματα (είναι περίπου σαν το μηχάνημα APS στην τράπεζα)

2479344_image_5
μηχάνημα φόρτισης Τ-money

Και τώρα,λίγα πράγματα για το μετρό. Πριν μπείτε στον σταθμό θα δείτε κάποιες οθόνες που δείχνουν ένα μικρό τρενάκι που κινείται και γράφει απο κάτω 3 σταθμούς.Ο τρίτος είναι ο δικός σας,και έτσι μπορείτε να δείτε πού είναι το τρένο και αν προλαβαίνετε να το πιάσετε.

Gayang_Station_Line9_Exit_No.1.jpg
Σταθμός gayang γραμμή 9

Θα δείτε και πράσινο τρενάκι και κόκκινο στις οθόνες.Το κόκκινο είναι το εξπρές και δεν κάνει στάση σε όλους τους σταθμούς για αυτό να προσέξετε τι θα πάρετε και να μην καταλήξετε σαν εμένα που την πρώτη φορά μόνη μου έφτασα μέχρι το αεροδρόμιο αντί για το σπίτι μου (χαχαχ)

για να βλέπετε τις διαδρομές,προτείνω την εφαρμογή Seoul Rail Map,πιστεύω είναι η πιο βολική που έχω χρησιμοποιήσει.

Καθώς περιμένετε για το μετρό,θα δείτε πως ο κόσμος περιμένει στην σειρά,ανά δύο για να μπει μέσα,αφού βγουν πρώτα οι επιβάτες,όπως επίσης αυστηρώς στις κυλιόμενες όλοι κάθονται από την δεξιά πλευρά,και στις απλές σκάλες όλοι ανεβαίνουν από δεξιά

gehwa
περιμένοντας την επιβίβαση

σε κολώνες στο μετρό,θα δείτε τις ώρες και τα λεπτά που περνάει το μετρό.Με κόκκινο είναι τα express τρένα.

kj
δρομολόγια μετρό

Μόλις μπείτε στο τρένο θα δείτε πως η στοίχιση είναι τελείως διαφορετική από το μετρό της Αθήνας,δίνοντας έτσι πολύ χώρο για ανθρώπους που κάθονται όρθιοι…ποδήλατα,ανθρώπους με κινητικά προβλήματα κ.α,ακόμα όλα τα καθίσματα είναι θερμαινόμενα,πράγμα πολύ χρήσιμο το χειμώνα.

unnamed
εσωτερικό του τρένου

επίσης θα παρατηρήσετε κάποιες θέσεις που είναι συνήθως φούξια,καθώς και κάποιες άλλες κοντά στις πόρτες συνήθως 3 μαζί που είναι κίτρινες.Αυτές είναι για τους ηλικιωμένους και για τις έγκυες,οπότε αποφύγετε να καθίσετε σε αυτες.

s
θέση για έγκυες στο μετρό

Οι ώρες αιχμής είναι 9 το πρωί και 6 το απόγευμα,οπότε δεν συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μετρό αυτές τις ώρες γιατί πραγματικά θα είστε ο ένας πάνω στον άλλο.Ωστόσο,αυτό που μου αρέσει στο μετρό είναι ότι ακόμα και να είσαι “σαρδέλα” υπάρχουν κάμερες παντού και σε μερικούς σταθμούς ακόμα και μικρά τμήματα αστυνομίας και προσωπικά ποτέ δεν ένιωσα ότι πρέπει να προστατεύσω την τσάντα μου..κανείς δεν πρόκειται να σε ληστέψει,και σε περίπτωση που γίνει θα τον βρουν να είστε σίγουροι (να προστατεύετε τα αντικείμενα σας βέβαια,απλά λέω πως γενικά υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας) Μου λείπει αρκετά το κορεάτικο μετρό,αφήστε που μετά από αυτό,το μετρό της Αθήνας είναι τουλάχιστον παιδικό.

Subwaymap_Eng
Καλώς ήλθατε στο κόσμο μου

Νομίζω αυτά είχα να πω για το μετρό…ελπίζω να βοήθησα όλους εσάς που θέλετε να ταξιδέψετε στην Κορέα ή το σχεδιάζετε σύντομα.

περιμένω τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου και like αν σας άρεσε.Επίσης σκέφτομαι να κάνω ένα Q&A άρθρο σύντομα οπότε περιμένω τις ερωτήσεις σας στο κάτω μέρος του άρθρου ή στα social ή στο artemis_d@windowslive.com μπορείτε να κάνετε οποιουδήποτε είδους ερώτηση.

κ'
μπορείτε να κάνετε τα σχόλιά σας στο κάτω μέρος του άρθρου σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις για το Q&A

Τα λέμε σύντομα!

TheMeanBrunette